Valikko Sulje

Kasvihuoneilmiö

Maapallon ilmakehä toimii samalla tavalla kuin kasvihuoneen lasikatto. Ilmakehä päästää auringon säteilyn lävitseen, mutta päästää vain osan säteilystä takaisin sen läpi avaruuteen. Ilman tätä kasvihuoneilmiötä maapallon keskimääräinen lämpötila olisi noin -19 °C, kun se nyt on 14 °C.

Maapallolle saapuvasta auringon säteilystä noin 30% heijastuu takaisin avaruuteen ja loput imeytyvät suurimmaksi osaksi maahan. Imeytynyt auringon säteily lämmittää maata ja lämmennyt maa heijastaa lämpösäteilyä takaisin ylöspäin. 

Pieni osa tästä säteilystä karkaa suoraan avaruuteen ja loppu jää ilmakehässä esiintyvien kasvihuonekaasujen takia ilmakehään. Kasvihuonekaasut imevät maasta tulevaa lämpösäteilyä itseensä ja muuttavat sen lämpöenergiaksi, joka lämmittää ilmaa.

Maapallo on lähellä tasapainoa, jossa se määrä säteilyä, jonka se saa auringosta on suunnilleen sama kuin se määrä, jonka maapallo heijastaa avaruuteen. Kasvihuonepäästöjen lisääntyminen on kuitenkin aiheuttanut tähän epätasapainoa. Koska maapallo saa tällä hetkellä auringosta enemmän säteilyä kuin pystyy heijastamaan takaisin avaruuteen, maapallon lämpötila nousee jatkuvasti.

Tämän takia maapallo lämpenee.