Pienillä arjen teoilla ja tottumuksien muutoksilla voi vähentää ruokailusta tulevia päästöjä huomattavasti.
Kaikista tärkeintä päästöjen vähentämisessä, aivan sama mitä syöt, on lopettaa ruokahävikki. Syö kaikki ruoka mitä ostat, äläkä osta liikaa ruokaa, jottei se mene pilalle. Ruokahävikin vähentäminen on todella tärkeää.
Eniten ruokahävikkiä syntyy kotitalouksissa.
Ruuasta tuleviin päästöihin voi vaikuttaa nopeasti miettimällä mitä syö. Päästöjä voi vähentää kun:
Erilaisissa ruuan valmistus ja lämmitystavoissa on myös eroja. Mikro voi viedä puolet vähemmän energiaa kuin uuni (?).
Eniten energiaa vie:
Jos ruokaa valmistaa uunissa kannattaa sitä tehdä mahdollisimman paljon kerralla.
Sillä on myös väliä, miten kuljet kauppareissut. Jos kaupassa käy autolla kasvavat myös ruokailusta tulevat päästöt. Jos kauppamatkan haluaa tehdä autolla, kannattaa ruokaa ostaa mahdollisimman paljon kerralla, niin ei kaupassa tarvitse käydä usein.
Yksittäisenä ihmisenä tuntuu välillä vaikealta ajatella, että omalla syömisellä olisi niin väliä sillä on paljon muitakin ihmisiä, jotka ostavat tuotteita. Et voi kuitenkaan vaikuttaa suoraan kuin siihen mitä itse syöt. Omalla esimerkilläsi voit kuitenkin herättää lähipiirisi ajattelemaan myös heidän ruokailutottumuksiaan.
Samanlailla voi tuntua vaikealta taistella isoja yrityksiä vastaan, sillä heillä on niin paljon valtaa ruokabisneksessä. Mutta mieti mitä tapahtuisi esimerkiksi McDonaltsin kokoiselle jättimäiselle yritykselle, jos kukaan ei enää ostaisi heidän tuotteitaan?
Me voimme kuluttajina ohjata ruuan tuotantoa haluamaamme suuntaan. Yritykset valmistavat niitä tuotteita, joita me kuluttajat ostamme. Jos ostamme paljon esimerkiksi kasvistuotteita, yritykset rupeavat valmistamaan niitä enemmän. Samalla kun yritysten välinen kilpailu ja tuotteiden tuotantomäärät lisääntyvät, myös hinnat tippuvat.
Me kuluttajat, sinä ja minä, olemme oikeasti vallassa.
85% naudanlihasta Suomessa tuotetaan lypsykarjarotuisista eläimistä. Suomessa naudanlihaa saadaan siis samoista lehmistä, joista saadaan maitoa. Tämä tarkoittaa sitä että, vaikka naudanlihaa syötäisiin vähemmän, mutta maitoa juotaisiin edelleen saman verran, ei lehmien määrää tarvitsisi huomattavasti vähentää.
Eläimet elävät myös paremman elämän, jos heidän ei tarvitse tuottaa ihmisille maitoa. Jotta lehmä tuottaa maitoa, sen täytyy synnyttää vuosittain vasikka. Vasikan syntymisen jälkeen se viedään pois emon luota, mikä tuo stressiä sekä emolle, että vasikalle, sillä emolla on synnytyksen jälkeen voimakas tarve hoitaa vasikkaansa ja vasikalla puolestaan voimakas tarve saada emonsa maitoa ja olla sen seurassa.
Lypsylehmät teurastetaan nykyisin keskimäärin jo 5-vuoden iässä, kun lehmä voi normaalisti elää 20 vuotiaaksi.
Lähteet:
Jo siirtymällä naudanlihan syönnistä kanan- tai sianlihan syöntiin vähentäisi päästöjä huomattavasti. Kasviksien ympäristöpäästöt ovat moninkertaisesti pienemmät kuin lihatuotteiden.
Ruokien ympäripäästöt:
(CO²-ekv kuvaa ihmisen tuottamien kasvihuonekaasujen yhteenlaskettua globaalia ilmastopakotetta eli ilmastoa lämmittävää vaikutusta. Eli suomeksi: mitä isompi luku, sitä isommat päästöt.)