Valikko Sulje

Ruuantuotanto Suomessa

Mitä ruokaa tuotamme, ja syömme, vaikuttaa suuresti siitä syntyviin ympäristöpäästöihin. Ruuantuotannon päästöt ovat 60 % ruuasta tulevista kokonaispäästöistä (?). Ruuantuotanto keskittyy tällä hetkellä vahvasti eläinperäisen ruuan tuotantoon.

Vuonna 2018 Suomessa oli 47 633 maatilaa, joissa oli 14,1 miljoonaa kanaa/kukkoa, 1,1 miljoonaa sikaa ja 882 000 nautaa. Lihaa eläimistä tuotettiin 393 miljoonaa kiloa vuodessa. Tällä hetkellä noin 70 % peltoalasta Suomessa käytetään eläinperäisen ruuan tuotantoon (?).

Rehua viljellään paljon

Eläimet tarvitsevat kasvaakseen ruokaa, eli rehua, jota tarvitaan paljon. Tällä hetkellä yli puolet maatalousmaasta käytetään rehun viljelyyn.

Suomessa on yhteensä 2 271 900 hehtaaria maatalousmaata. Maatalousmaasta rehunurmi vie 34%, rehuohra 14% ja rehuvehnä 4,6% maata. Maatalousmaasta menee siis 52% eläinten ruokintaan (?).

Käytössä olevalla maatalousmaalla viljellään 1,85 miljardia kiloa viljaa. Viljasadosta 43% käytetään eläinten ruuaksi kun ihmisten ruuaksi elintarvikkeisiin käytetään 31%. Melkein puolet viljasta syötetään ihmisten sijaan eläimille (?).

Miksi tämä on ongelma?

Eläinperäisen ruuantuotanto vaatii paljon tilaa, sillä maatalousmaan lisäksi eläinten elintilat vievät tilaa. Suomessa 70% peltoalasta on nykyään joko laitumena tai rehupeltona. Koko maapallon peltoalasta 77% on joko eläinten elintilana tai rehupeltona (?).

Huolimatta siitä, että elänperäisen lihan tuotanto vie reilusti suurimman osan peltoalasta, se tuottaa vain 17% ihmisten kalorien tarpeesta ja 33% proteiinien tarpeesta. Kasviperäinen ruoka käyttää 4 kertaa vähemmän maatalousmaata, mutta tuottaa 83 % ihmisten energiantarpeesta ja
67 % ihmisten proteiinin tarpeesta. (?).

Jos syöttäisimme kasvit eläinten sijaan ihmisille, voisimme ruokkia kaikki maapallon ihmiset samalla kun päästöt vähenisivät (?).

Jos jatkamme samalla tavalla, niin tulevaisuudessa ruuantuotanto vaatii vielä enemmän tilaa, sillä ihmisten määrä maapallolla kasvaa. Tätä varten hakataan jatkuvasti enemmän metsää ja nurmialueita sekä soita muutetaan pelloiksi, jolloin maapallon hiilinielujen? määrä vähenee ja päästöt kasvavat entisestään.

Tämä voidaan estää siirtymällä kasvispainoitteiseen ruokavalioon.